1987 yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Beden Eğitimi Bölümü olarak eğitim vermeye başlayan ve 1994 yılından itibaren de Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak eğitimini sürdüren yüksekokulumuz;
9 Mayıs 2020 Tarihli 31122 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2504 Nolu karar ile kapanmış, onun yerine Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi kurulmuştur. Korona günleri dediğimiz bugünlerde gerçekten bizi sevindiren mutlu eden bir haber oldu. 23 yıldır görev yaptığım yüksekokulumuzun fakülteye dönüşmesinin hepimize ve Adana iline hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Ülkemizin her ilinde artık var olan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının (BESYO) hemen hemen yarısı günümüzde spor bilimleri fakültelerine dönüşmüştür. Spor bilimleri fakültelerinin oluşturulması sürecine gelinceye kadar nereden nereye gelindiği ifade edersek şunu söylemek mümkün:
BEDEN EĞİTİMİ ŞUBESİNDEN, SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİNE…
Şimdi bu süreçleri özetleyelim…
Ülkemizde Cumhuriyetin kuruluş yıllarından itibaren “Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi” devletin bir politikası olarak hep gündemde olmuştur. Gençlerin beden ve ruhen güçlü ve başarıya motive olmalarını sağlayacak en iyi yollardan biridir “Beden Eğitimi ve Spor”. Atatürk, Beden eğitimi ve spor eğitiminin devlet politikasının önemli parçası olduğunun altını şu sözleri ile çizmiştir:
“Müspet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir terbiyesinde olduğu kadar, beden terbiyesinde de kabiliyeti arttırılmış ve yükselmiş olan erdemli, kuvvetli bir nesil yetiştirmek, ana siyasetimizin acık dileğidir”.
Cumhuriyetin ilk yıllarında beden eğitimi ve spor eğitimine katkı veren bir çok kişi olmakla birlikte öncü bir kişilik olarak Selin Sırrı Tarcan’ın öne çıktığını görmekteyiz. Selim Sırrı Tarcan ve arkadaşlarının çalışmaları ile beden eğitimi, ders olarak müfredatlarda yerini almış ve eğiticiler yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu eğitim için öncelikle kısa süreli kurslar açılmıştır. 1932 yılında ise “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü”nde “Beden Eğitimi Şubesi” açılmıştır. Şubenin eğitim kadrosu ise yurt dışından getirilen yabancı ve yurt dışına eğitime gönderilip dönen beden eğitimi ve spor eğitimi alan eğitmenlerden oluşturulmuştur. “Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü”nde Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü olarak ismini değiştirse de 1980 yılına kadar 3 yıllık bir program ile beden eğitimi öğretmeni yetiştirmeye devam etmiştir. Bu arada İstanbul, İzmir gibi başka illerde de aynı eğitimi veren bölümler açılmaya başlamıştır.
1982 yılında 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile, beden eğitimi ve spor eğitimi veren kuruluşların üniversite çatısı altında birleştirilmesine karar verilmiştir. Böylece eğitim enstitülerinin beden eğitimi bölümleri ile spor akademileri birleştirilmiştir. Üniversitelerin çatısı altında 4 yıllık eğitim veren bölümler, 1992 yılında yüksekokullara dönüştürülmüştür. Bu yüksekokullarda sadece beden eğitimi öğretmeni değil antrenör ve spor yöneticisi yetiştiren bölümler de açılmaya başlamıştır. Günümüzde ise bu yüksekokullar artık spor bilimleri fakültelerine dönüşme sürecine girmiştir. Fakülte yapılanması içinde çağımızın gereksinimlerine uygun olarak farklı bölümler de yer almaktadır.
Evet Adana’nın “Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi” var artık…
Bu sürece katkı sunan tüm yöneticilerimize ve emek veren tüm akademik ve idari BESYO çalışanlarına çok çok teşekkürler…