Mayıs ayı çok önemli olayların yaşandığı aylarımızdan. Birincisi küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun başlangıcı sayılan ve bugünün gençliğe armağan edildiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramının kutlandığı gün. Diğer önemli, bir o kadar da acı verici olan gençlerimizden bazılarının yaşamdan koparıldığı 6 Mayıs günü. Bu günlerin anlam ve öneminden söz etmemiz ve bu günleri anmamız, bizim önemli görevlerimizden olmalı.
Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki dönüm noktalarından biri, Atatürk’ün Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 günüdür. 16 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan başlayan ve Samsun’a varan yolculuk, bir kurtuluş dönemini simgeler. Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullar içinde Türk Milletinin, kurtuluş çareleri ararken büyük insan Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde başlattığı bu yolculuk, “Milli Kurtuluş” destanının yazılmasını sağlamıştır. Atatürk, Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştür. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği de ifade etmiştir. O’nun şu sözü bu anlamda çok önemlidir:
“ Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir".
Millî Mücadele’nin başlangıcı olarak 19 Mayıs 1919 tarihi aynı zamanda fikirlerdeki yeniliğe vurgu yaptığı için Atatürk 19 Mayıs’ı, Türk gençliğine armağan etmiştir. Böylece 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır.
Atatürk; “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken, Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır.
Atatürk’ün şu sözleri de hepimize bir rehber niteliğindedir:
“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir” demiştir.
Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür. 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.
6 Mayıs 1972 günü de içimizi acıtarak anacağımız önemli günlerden biri. Atatürk’ün gençliğe verdiği öneme inat bu gençlerin, ne yapmak istediklerinin anlaşılmaması üzerine verilmiş bir idam kararı ile tarihimizde kara bir leke olarak durmakta. Bu durum Mayıs ayının ruhunda nasıl bir yaman çelişki oluşturmakta.! Işıklarda uyusunlar…