Küreselleşme ile birlikte ivme kazanan girişimcilik faaliyetleri ülkeler için giderek önemli bir değer haline gelmektedir. Girişimci faaliyetler yeni iş alanlarının ve rekabet ortamının yaratılmasında önemli rol oynamaktadır. Girişimcilik sadece ekonomik bir değer değil aynı zamanda sosyal ve kültürel bir değer olarak, toplumda değişim ve dönüşüm yaratılmasına katkıda bulunmaktadır. Son yıllarda sıklıkla duyduğumuz küçük ve orta ölçekli işletmeler olan KOBİ’lerin desteklenmesi, her alanda kooperatifçiliğin canlandırılması gibi girişimcilik faaliyetleri gittikçe artmaktadır ve bir kültür de oluşturmaktadır. Bu kültürün oluşumunda lokomotif unsur elbette ki girişimciliği başlatacak kişiler yani girişimcilerdir.
Burdur’da eski bir futbol topu dikim ustasının girişimi ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığının paydaşlığında kocaman bir projeye dönüşen top dikimi ustalığı, bir girişimcilik faaliyeti olarak önemli bir örnek oluşturmuştur. Proje kapsamında futbol ve voleybol top dikmeyi öğrenen 40 kadın, ustalık sertifikası alarak kendi işletmelerini kuracak, ülkemize ekonomik ve kültürel katkı sunacaklardır.
Türkiye’de 1960 ve 1970’lerde çok sayıda el dikimi top ustası olduğu, Çin ve Pakistan’dan ithal edilen futbol toplarının yurt içi pazar hacminin ise 120 milyon TL olduğu, yapılan haberlerde belirtiliyor. Şimdi Burdurlu kadınlar eski bir işi canlandırarak ekonomimizi hareketlendireceklerdir. Bir meslek sahibi olarak iş ortamına katılan kadınlar, spor ürünlerinden futbol ve voleybol toplarını dikerek, dışa bağımlılığımızın azaltılmasını da hedeflemektedirler.
Bu örneklerin çoğalması tüm illerin farklı girişimcilik öykülerini geliştirmeleri, bir hayal gibi görülse de her şeyin bir hayalle başladığını unutmamalıyız. Adana bu iş için kolları sıvamalıdır. Yerel yönetimler, üniversiteler gibi yerel dinamiklerin paydaşlığında yeni spor ürünleri neden bizim kentimizde de üretilmesin ki!