Spor, konunun uzmanı olsun olmasın herkesin üzerine söz söyleme hakkını kendinde bulduğu bir alandır. Günlük yaşam içinde yoğun ilgi gösterilen bu alandaki söylemlerin de etki katsayısı fazla olmaktadır. Hele bir spor kulübünün başkanı konumundaysanız bu çok daha etkileyici olabilmektedir. Sosyal medyada dolaşan bir video üzerine yazmak gerektiğini düşündüm. Videoda Galatasaray gibi bir spor kulübün başında olan yöneticinin söylemleri tüyler ürperten cinstendi.
Medya, toplumsal bilincin oluşmasında ve yönlendirilmesinde rol oynayan yazılı ve görsel tüm kitle iletişim araçlarının tümüne verilen addır. Sosyal medya da, teknolojik araçların yardımıyla bir çok mesajın, bir çok kişiye iletilmesine olanak tanıyan ağlardan oluşmaktadır. Medyada yetkili ve sorumlu kişilerin yaptıkları açıklamalar bu bağlamda anında sosyal medyanın da gündeminde yer almaktadır. Nitekim rastladığım video da bu şekildeydi. Aslında başkanın önceki söylemleri odukça içaçıcı; “Renk aşkı ile bağlıyız, rakiplere karşı saygısızlık yapmam, onlar kardeşlerimdir. Hakemler bizim lehimize de hata yapıp karar verse bu doğru değil. Ahlaki erozyon var” Fakat sözettiğim videoda cümleler farklı bir yöne evriliyor. Galatasay Spor Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz bir maç için şunları ifade ediyordu:
“Golümüz iptal edilince 10 futbolcu itiraz etmeliydi, sahanın altını üstüne getirmeliydi. Futbolcular haysiyet ve şereflerini hatırlasınlar. Türkiye’nin en büyük camiasındalar. Ölümüne oynamalılar”.
Bu söylemlere eleştiriler; “Manşet yaratan açıklamalar, çok problemli cümleler var” yönünde yapıldı ve hatta futbolcuların da protesto hazırlığı yaptığı yazıldı, çizildi. Toplumun ve özellikle taraftarlar ve sporcuların, spor aktörlerinin bu söylemlerinden etkilenme olasılığı yüksek olmakta ve bunun sonucunda da sporda şiddet gibi olayların çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir. Spor bilimleri literatüründe bugün bir çok çalışma bu görüşü destekler niteliktedir. Spor kulüp başkanlarının kulübün değerlerinin ve kimliğinin oluşturulmasında baş aktör olduğu düşünüldüğünde bu ifadelerin kulübün kurumsal yapısına da oldukça zarar vereceği açıktır. Günümüzde milyonlara ulaşan taraftar sayısına sahip kulüplerin en üst konumunda yer alan baş aktörlerinin söylemleri insanları kurallara uymaya, barışa ve dostluğu pekiştirmeye yönelik olmalıdır. Başkanın şiddeti çağrıştıran bu ifadelerini kınıyorum. Gönlümüz ve aklımız ister ki spor yöneticileri, söylemlerin toplumu yönlendirici gücüne sahip olduğunun bilincinde olsun.