Kaynaştırma eğitimi genel ve özel eğitimin önemli bir parçasıdır. Özel eğitim gereksinmesi olan çocukların akranları (tipik gelişim gösteren) ile aynı sınıf ortamında birlikte eğitim görmesi, kaynaştırma eğitimi olarak adlandırılmaktadır. Yasal olarak, özel eğitime gereksinim duyan öğrencilerin, akranları ile birlikte eğitim alma hakları vardır.
Özel gereksinimli çocuklar, aktif ve sağlıklı olabilmeleri için kendi başlarına sahip olamayacakları bilgi, beceri ve tutumları kaynaştırma eğitimi sayesinde akranlarıyla birlikte, işbirliği yaparak öğrenmekte ve önemli yaşam deneyimleri edinebilmektedirler.
Beden eğitimi ve spor, genel eğitimin bir parçası olarak, işbirliğinin, bireysel ve toplumsal sorumluluk ile optimal rekabetin öğretilmesi için zengin içeriklere sahip bir alandır. Bu zengin içerikleri akranları ile birlikte deneyimlemek özel gereksinimli çocuklar için önemli bir kazanım olmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde yıllardır özel gereksinimli çocuklarımız için çaba gösteren bu alanda bir çok bilimsel çalışmaya imza atan değerli arkadaşım Prof. Dr. Gonca İNCE, bu bağlamda ürettiği projeler ile de bu alanın öncüsü olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
Bu projelerden biri olan "Kaynaştırılmış Eğitimde Ballhandling Dans Festivali" “KEBALDAF” proje uygulaması 23.05. 2024 tarihinde Çukurova Üniversitesi, Adana Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü paydaşlığında Menderes Spor Salonunda gerçekleştirilmiştir. Türkiye'de bir ilk olan bu projenin tüm çalışmaları yapılmış, kuralları belirlenmiştir.
“KEBALDAF” Kaynaştırma eğitimi kapsamında öğrenimlerine devam eden özel gereksinimli ve tipik gelişim gösteren öğrencilerin kuvvet, reaksiyon, denge vb. motor becerilerine dans formunda uygulanması sonucunda gelişimlerine olan katkının belirlenebilmesi için tasarlanmış bir projedir. Özel gereksinimli çocuklar ile tipik gelişim gösteren çocukların bir arada beden eğitimi ve sportif etkinliklerine katılması beden eğitimi dersleri için de yol gösterici niteliktedir. Çünkü beden eğitimi derslerinde çoğu özel gereksinimli çocuklar bu etkinliklerin dışında tutulmaktadır.
Özel gereksinimli ve tipik gelişim gösteren çocuklara yönelik her bir grubun kendi aralarında beden eğitimi ve spor yarışma organizasyonları yapılmaktadır. “KEBALDAF” projesinin en önemli özelliği ise; bu grupları birbirleri ile kaynaştırarak sembolik yarışma formunda eğlenceli bir festival olarak planlanmış olmasıdır. Tüm okulların öğretim süreçlerinde, bu projeye katılmaları bu organizasyonun daha geliştirilmesini sağlayacaktır. Türkiye'de tasarlanan özgün bir yarışma olarak spor alanına da gireceğini umuyorum.
Diğer bir proje ise; “5’i Bir Yerde Engelli Sporları” projesidir. 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla “5’i Bir Yerde Engelli Sporları” başlıklı proje, 16.05.2024 tarihinde düzenlenmiştir. Proje organizasyon ekibi, Çukurova Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde okuyan özel gereksinimli ve tipik gelişim gösteren öğrencilerden oluşturulmuştur. Öğrencilerin ikili görüşmeleri sonucunda Adana Büyükşehir Belediyesi, Kadirli Eğitim ve Kültür Vakfı ve KY Kırtasiye sponsorlukları ile proje gerçekleştirilmiştir. Ayrıca proje etkinliği, Çukurova Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü tarafından desteklenmiştir.
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Gonca İNCE'nin ifadeleri ile projenin hedefi şu şekilde açıklanmıştır;
"Türk kültüründe geleneksel olarak eskiden 5’i bir yerde gerdanlıkları (5 tam altından oluşan kolye) düğünlerde gelinlere takılan değerli bir takıdır. Bu proje ile altın değerinde 5 engelli spor branşını tanıtarak, organizasyona katılanlara belirlenen engelli sporlarını deneyimlemelerini sağlayarak, farkındalık oluşturmayı hedefledik. Her yıl farklı sporları tanıtarak bu etkinliği düzenlemeyi planlıyoruz."
Mesai arkadaşım Prof. Dr. Gonca İNCE'yi, projede yer alan tüm öğrenci, öğretmen ve aileler ile öğrencilerimizi kutluyor, başarılı yeni projelere imza atacaklarına inanıyorum. İyi ki varsınız.