Adana'da Sağlık Çalışanları İş Bıraktı
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Özden Polatöz tarafından yapılan basın açıklamasında, sıra sağlık emekçilerinin azaldığı ve yönetimin sağlık hizmetlerinde güncel sorunların yaratılacağına dikkat çekildi.
Katılımcı Sağlık Kurumları:
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)
Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF)
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS)
Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (GENEL SAĞLIK İŞ)
Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HEKİM BİRLİĞİ)
Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİM SEN)
Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HÜRRİYET SAĞLIK SEN)
Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SA-HA-DER)
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)
Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Görevlileri Sendikası (TABİP SEN)
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM RAD DER)
Adana Tabip Odası, Türk Tabipler Birliği (TTB)
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)
Polatöz, yönetmelikle birlikte birinci basamak sağlık ve koruyucu hekimlik uygulamalarının yerine sadece ödemelere yönelik değişikliklerin gerçekleştiğini belirtti. Açıklamada, "Sağlık Bakanlığı, sonuçların büyüklüğünü kavrayamamış durumda", ifadeleriyle yönetmeliğin eksiklikleri sıralandı.
Yönetmeliğin Olumsuz Etkileri:
Koruyucu sağlık hizmetleri için gerekli düzenlemelerin yapılmaması,
Hastalara yeterli zaman ayrılmaması,
Hekim ve hasta arasında şiddete zemin hazırlayan uygulamalar,
Hekimin bağımsızlığını kısıtlayan reçete ve sevk sınırlamaları,
Karmaşık ve faydasız performans kriterleri,
Kalite yerine işlemin kayıtlı olduğu bir sistem,
Hekimlerin iş ve gelir güvencesinin ortadan kaldırılması,
Ebe ve ruhsat eksikliğinin devam etmesi ve istifalarla hizmetin aksamaya başlaması.
Sağlık Emekçilerinin Talepleri:
Açıklamada, sağlık çalışanlarının zayıflaması da sıralandı. Talepler arasında, birinci basamak sağlık sisteminin fiziki donanımının kamu tarafından sağlanması, güvenceye dayalı istihdam modeli ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyan, insanca yaşama yetecek seviyede maaş kapasitesi mevcut. Ayrıca performans sisteminin yapılan hizmetin desteklenmesi bir yapının geçilmesi istendi.
Polatöz, bu talebin yerine getirilmemesi durumunda hukuksal ve eylemsel mücadeleye devam edilmesini ifade etti. 5-7 Kasım tarihleri arasında üç gün sürecek olan iş bırakma eylemiyle kararlılık vurgulandı.
Grev Kararının Sağlık Bileşenleri Tarafından DesteklenmesiYapılan açıklamada, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (GENEL SAĞLIK İŞ), Hekim Birliği Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HEKİM BİRLİĞİ), Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİM SEN), Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (HÜRRİYET SAĞLIK SEN), Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SA-HA-DER), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Görevlileri Sendikası (TABİP SEN), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM RAD DER), Adana Tabip Odası - Türk Tabipler Birliği (TTB), ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) gibi birçok sağlık örgütünün grev kararını desteklediği belirtildi. Sağlık çalışanları, halk sağlığını korumak ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek amacıyla bu eylemi başlattıklarını vurgulayarak, taleplerinin kabul edilene dek mücadeleye devam edeceklerini ifade ettiler.