Akıllı Mercek Uygulaması Özel Adana Ortadoğu Hastanesi'nde
Akıllı lenslerin uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz olarak net görmeyi sağlayan göz içi lensler olduğunu vurgulayan Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. A. Muttalip Taşkın, sıklıkla tercih edilmeye başlayan akıllı lens tedavisi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
“YAKIN VE UZAK GÖZLÜĞÜ KULLANMAK İSTEMEYENLER İÇİN TEK YÖNTEM”
Akıllı lenslerin öncelikli olarak 50 yaş ve üzerinde kataraktı olan, uzak ve/veya yakını görme sorunu yaşayan, gözlük kullanmak istemeyen, göz yapısı bu lensler için uygun olan hastalara uygulanabileceğinden bahseden Taşkın, konuşmlarını şöyle sürdürdü,
"Geçmiş yıllarda katarakt hastalarının tedavi sürecinde doğal lens çıkarılır ve yerine yakını veya uzağı net görebilmek için tasarlanmış, tek odaklı yani monofokal lenslerden biri takılırdı. Bu yüzden tedavinin ardından hastaların gözlük kullanması da zorunlu hale gelirdi. Ancak günümüzde multifokal yani çok odaklı göz içi lensler nihayet monofokal lenslerin yerini aldı ve görüş bozukluklarını her bakımdan düzeltmeyi başardı. Bu lenslerle kişinin görüşü mümkün olduğunca doğal hale geldi.
Multifokal yani çok odaklı lensler iki veya üç odaklı olmak üzere iki farklı biçimde dizayn edilir. Akıllı lensler olarak da adlandırılan trifokal lensler de üç odaklıdır. Hastaların tedavi sürecinde akıllı lens kullanılırsa kişi tedavinin ardından gözlük kullanmak zorunda kalmaz.
Akıllı lens uygulanan kişiler gözlük kullanmadan uzaktaki yazıları okuyabilir, kitap – gazete okuyabilir. Akıllı lensler göz sağlığı alanında günümüzün en gelişmiş teknolojisidir. Yakın, uzak ve orta mesafelerde kişiye net ve kesintisiz bir görüş imkânı sağladığından ötürü yaşam kalitesini arttırmaktadır.
Göz içerisindeki doğal merceğin herhangi bir sebeple berraklığını kaybetmesi veya fonksiyonlarını yerine getirememesi hallerinde akıllı lenslere başvurulur. En önemli kullanım alanı ise katarakt vakalarıdır. Katarakt ameliyatı berraklığını yitiren göz lensinin kapsülünden çıkartılıp yerine akıllı lensin takılması esasına dayalıdır."
“AMELİYAT DAMLA İLE YAPILIYOR”
Taşkın, “Kataraktı olan hastalara yapılacak ameliyatta normal tek odaklı lens yerine akıllı, çok odaklı lens yerleştirilmesi yapılır. Ameliyat sırasında gözün doğal merceği alınarak, yerine trifokal lens yerleştirilir bu lensler ömürlüktür. Bu lensleri takarken uygulanan ameliyat tekniği, dünyada başarı oranı en yüksek olan fakoemülsifikasyon (FAKO) yöntemiyle yapılan katarakt ameliyatıdır. Ameliyat, damla ile yapılmakta olup, isteyen hastalarda hafif sakinleştirici uygulanmaktadır. Hastalar ameliyat sonrası taburcu edilmektedir” ifadelerini kullandı.
HABER: KAMİL YALÇIN GÖL