Bilgiç, 'Üretmezsek fakirleşiriz'

Adana Ticaret Borsası 2022 Yılı Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısını açan Meclis Başkanı Osman Bağış, 2021 yılında yaşanan kuraklığın ciddi verim kayıplarına neden olduğunu hatırlatarak “Ülkemizde arpa ve buğday kuraklıktan en çok etkilenen ürünler olmuştur. TMO hasat döneminde alım yaparak piyasaların rahatlamasını sağlamıştır. Eylül ayından başlayarak besiciler, kanatlı sektörü, makarna ve un fabrikaları uygun fiyata arpa ve buğday vererek piyasaları sübvanse ederek et, tavuk, makarna ve ekmek’te fiyat artışlarını makul seviyelerde tutmayı başarmıştır. Bu konudan dolayı TMO’yu tebrik ediyorum. Enerjide yaşanan sıkıntının tarım sektöründe yaşamaması için daha fazla üretmeli, sürdürülebilirliği sağlamalıyız.” dedi.

DIŞA BAĞIMLILIK FELAKETTİR

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise yaptığı aylık değerlendirme de dışa bağımlılığın felaket olduğuna işaret ederek “Gıda ve tarım ürünlerinde dışa bağımlılığımız giderek arttıyor. İhtiyaçlarımızı ithalat yoluyla karşılamak büyük bir felaketi beraberinde getirir. Üretmez isek fakirleşiriz. Bu konuda en etkin yol hükümetimizin üreticiyi rahatlatacak çözüm bulmasından, üreticilerin girdi maliyetlerinin azaltılmasından geçer. Toprağımızın her karışının ekilip biçilmesinden geçer. Böylece hem insanımızı hem de ülkemizi zenginleştiririz.”

BAŞKA ÜLKELERİN ÜRETİCİLERİNİ ZENGİNLEŞTİRDİK

2022 yılının ilk meclis toplantısında; 2020 ve 2021 yılının pandemi nedeniyle hayli sıkıntılı geçtiğini ifade eden Başkan Bilgiç, “Bu yıl millet olarak inşallah pandemiden kurtulma ümidindeyiz. 2021 yılında tarım ürünleri ithalatında Rusya’dan aldığımız ürünlerde ne yazık ki birinci olduk. Kendi üreticilerimiz yerine başka ülkelerin üreticilerini zenginleştirdik. Cumhurbaşkanımız üreticilerin girdi maliyetlerini azaltacaklarını açıkladı. İnşallah bu destekler kısa sürede hayata geçer. Üreticiler bu müjdenin açıklanmasını merakla bekliyor. Türkiyemiz için iyi olacağı inancındayım.”

KALICI ÇÖZÜMLER ŞART

Başkan Bilgiç, “2022 yılında uygulanan elektrik fiyatlarındaki artışlar bütün sektörleri olumsuz etkilediği gibi tarımda sulamayı elektrikle yapan çiftçilerimizi de zor durumda bırakacağı görülüyor. Çünkü su olmadan hiç bir ürün üretilemez. Üreticilerimizin üretimlerini sürdürebilmeleri için enerji de de destek bekliyor. Hem ülkemizin gelir düzeyini arttırmak hem de insanları mutlu ve refah yaşatmak için kalıcı tedbirlerin alınması lazım. Hükümetimiz bu konuda gayret içerisinde ama yeterli değil. Önümüzdeki günlerde üreticinin ana girdi kalemleri içerisinde yer alan gübre, akaryakıt ve enerji gibi konularda belli ve kalıcı çözümler ortaya konulmalı. Döviz kurlarının düşüşündeki başarının girdi maliyetlerine de yansıması sağlanmalıdır.” diye konuştu.