İdrar Kaçırma Tot Ameliyatı:Özel Ortadoğu Hastanesi
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hakan Nazik, kadınlarda idrar kaçırmanın yaşam kalitesini azaltan ve sosyal sıkıntılara yol açan bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
Kadınların yüzde 20’sinde idrar kaçırma şikayetinin yaşandığını belirten Doç. Dr. Hakan Nazik, “Bu sıkıntı maalesef kadınlarda sosyal, hijyenik, duygusal, ekonomik ve cinsel sorunlar yaratıyor" dedi. İdrar kaçırmanın pek çok türü ve sebebi olduğunu ifade eden
Doç. Dr. Hakan Nazik, açıklamasının devamında şöyle konuştu, “Bunlardan en sık görüleni stres inkontinans dediğimiz, kadınların aksırıp öksürdüğünde, ya da ıkındığında, güldüğünde karın içi basıncının arttığı durumlarda idrar kaçırması ve urge inkontinans dediğimiz ani idrar hissinin gelmesi ve tuvalete yetişememeye bağlı idrar kaçırılmasıdır. Bu iki durum ayrı ayrı olabildiği gibi birlikte de olabilir ve tüm idrar kaçırmaların yaklaşık yüzde 85-90’ını oluşturur. Hastalar çoğunlukla, öksürme, gülme, zıplama merdiven çıkma, ıkınma gibi davranışlarda bulunduğunda idrar kaçırır. Urge inkontinansta ise, hastalar herhangi bir eylemde bulunmasa bile işini bırakıp ani bir idrar yapma isteği duyup tuvalete yetişmeye çalışırken idrar kaçırıyordur. Bu iki durum birbiriyle karıştırılmamalıdır.”
DİYABET VE DİĞER ETKENLER DE ÖNEMLİ
Bu durumların dışında diyabet ya da birtakım nörolojik hastalıkların da, genital fistüller, aşırı kabızlık, idrar yolları enfeksiyonları, idrar akışını arttıran ilaçların kullanılması sırasında da idrar kaçırmaların olabildiğine işaret eden Özel Adana Ortadoğu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hakan Nazik, şu uyarılarda bulundu, “Bu durumların birbirinden ayırmak için mutlaka ürojinekolojik muayene yaptırmaları gerekiyor. Bunun için de mutlaka doktora gidilmesi gerekiyor. İdrar kaçırma, dışkı kaçırma, sık idrara gitme, idrarını tam boşaltamama hissi, cinsel ilişkide rahatsızlık, vaginal yanma, ağrı, kaşıntı, akıntı varsa doktora gidilmeli. İleri yaş ve kadın cinsiyeti, ailesinde idrar kaçırma şikayetleri olanlar, menopoz, geçirilmiş pelvik cerrahi öyküsü, diyabet, kalp, böbrek, eklem ve omurilik hastalıkları, geçirilmiş felç, sigara içimi ve ona bağlı gelişen kronik öksürük, fazla alkol, çay ve kahve tüketimi, kilo alma, kronik kabızlık, öksürük hastalık belirtileridir."
YARIM SAATTE KURTULMAK MÜMKÜN
İdrar kaçırma ameliyatında (TOT) karından hiçbir kesi yapılmadığının altını çizen Doç. Dr. Hakan Nazik, konuşmalarını şöyle sürdürdü, “Bundan sonra hastaya yaşam davranış önerilerinden pelvik kas egzersizlerine ya da medikal tedaviden cerrahi tedaviye kadar durumuna göre bir takım tedavi önerilerinde bulunuyoruz. Bir grup idrar kaçırma şikayetleri pelvik kas egzersizlerinden oldukça yarar görmektedir ve yeni fizik tedavi yöntemlerinden oldukça iyi sonuçlar almaktayız. Vajen bölgesinde idrar çıkış yerinin aşağısından yapılan yaklaşık 1 cm’lik küçük bir kesiden girilir. Üretra altına konulan ve obturator membrandan geçirilen prolen yama ile gevşeyen üretraya askı desteği sağlanır. TOT ameliyatı genelde 15-25 dakika sürer ancak diğer kombin ameliyatlar da eklenirse süre uzayabilir. Operasyonda vücutta kendiliğinden eriyen dikişler kullanılacağı için dikişlerin aldırılmasına ihtiyaç olmaz. Ameliyat, spinal anestezi veya sedasyon altında yapılır.”
HABER: KAMİL YALÇIN GÖL