Adana’da ‘Çölyakla Yaşamak’ Konulu Panel Düzenlendi
Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sertaç Özer, Adana Şehir Hastanesi Çocuk Gastroentoroloji Uzmanı Doç. Dr. Didem Gülcü Taşkın, Adana ÇÖLYAK Derneği Başkanı Safiye Şumnu'nun konuşmacı olarak katıldıkları panelde Türkiye'de yaşayan yaklaşık 700 bin Çölyak hastasının sorunları dile getirildi.
“GIDA DAĞITIMI DENGESİZ”
Panelin moderatörlüğünü yapan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, konuşmasında “Birleşmiş Milletler’in yaptığı bir araştırmaya göre gıdaya sürekli erişiminin bulunmadığı nüfus sayısının ise 2 milyar 400 milyondur. Dünyada 900 milyon insanın ise şiddetli gıda güvensizliği içerisinde yaşam mücadelesi vermektedir. Burada moraliniz bozulmasın diye açlıktan ölen insan sayısını vermek istemiyorum. 2022 yılında 5 yaş altı 148 milyon çocuğumuz bodur, yani gelişmemiş, 45 milyon çocuğumuz zayıf. Buna karşın 37 milyon çocuğumuz şişman. Bu neyi gösteriyor? Aslında dünyada adaletsiz bir dağılımın varlığını gösteriyor. Bir tarafta açlıkla boğuşan bir kitle var. Bir tarafta ise aşırı kilolu bir kitle var. Gıda dengeli bir şekilde dağıtılır ise herkese yetecek boyutta gıda bulunmaktadır.” dedi
“HEKİMLERE SAHİP ÇIKIN”
Türkiye’de bulunan 150 çocuk gastroentorolji uzmanı bulunduğuna vurgu yapan Başkan Uzm. Dr. Selahattin Menteş, “110 tıp fakültesi var. Her tıp fakültesine birer tane dağılsa bile Adana’ya ya da diğer yerlere çok az sayıda uzman doktor düşüyor. Peki bu kadar az olmasına karşın, bu kadar iyi yetişmiş hekimlerin bu ülkeden, 2001 yılında bin 405’i gitti. 2022 yılında 2 bin doktor gitti. 2023 yılında da muhtemelen hekimlerimizin 2 bin 500-3 bin arası Avrupa ülkelerine gidecek. Buradan herkese seslenmem gereken şudur. Hekimler bu ülkede kalmak için bütün çabayı gösteriyor. Sizler de hekimlerinize sahip çıkın. Çünkü hekimlerimiz giderse hepimiz çok zor durumda kalırız” diye konuştu.
DOÇ. DR. TAŞKIN: “ÇÖLYAK, ÇUKUROVA’DA ÇOK YAYGIN”
Panele konuşmacı olarak katılan Adana Şehir Hastanesi doktorlarından Çocuk Gastroentoroloji Uzmanı Doç. Dr. Didem Gülcü Taşkın, çölyak sıklığının gittikçe arttığına dikkat çekerek, Çukurova Bölgesi’nde yaygın olduğunu belirtti. Çölyak hastalığının bölgede en sık görülen hastalıkların başında geldiğini ifade eden Doç. Dr. Taşkın, “Çölyak, genel nüfusun yüzde 1’ini oluşturuyor ama tanı konan 1 çocuğa karşılık henüz tanı konmamış 4 çocuk daha var!” iddiasında bulundu. Hastalıktan kaçmanın mümkün olup olmadığına da değinen Uzm. Dr. Anne sütünün önemine de değindi. Çölyak hastalığı belirtileri hakkında bilgiler veren Uzm. DR. Didem Gülcü Taşkın, kanıtlanmış en iyi tedavinin ömür boyu glütensiz diyet olduğunu söyledi.
Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sertaç Özer de, çölyak hastalığının tarihine ışık tuttu. “Glutensiz buğday üretilemez mi?” sorusuyla sık karşılaştığını belirten Prof. Dr. Özer, “Gluten çıkarılırsa buğday buğdaylıktan çıkar” dedi.
Çölyak’ın genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıktığını savunan Prof. Dr. Özer, bağırsak problemi ile karakterize edilen ve glütene duyarlı kişilerde glüten içeren gıdaların alınmasından sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu olduğunu belirtti. Uzm. Dr. Özer, ayrıca glutensiz gıdaların tüketiminin gerek sağlık gerekçeleriyle, gerekse moda diyetler sebebiyle son zamanlarda yaygınlaştığını kaydetti.